Quantcast
Channel: Susannes Blomster Café
Viewing all 68 articles
Browse latest View live

Efterårs 'booster'

$
0
0
Haven bugner af frugt og grønt. Lige nu er der maser af brombær og persille i min have. Der skal laves marmelade og persille smør til vinterens forråd.

Inden vinter trætheden melder sig 'booster' jeg lige mig selv med smoothie lavet af 'her og nu' høst. 




Brombær
Persille
Mandler
Honning og mælk.

SKÅL på et festligt efterår :O)

De første chili 2014

$
0
0
Nu sker der endelig noget der smager af forår. Mine chili spirer og gror!


I år tester jeg kokosbriketter som så-medie. Jeg er lidt træt af priklejord i hele huset, og håber det går godt. Kokosbriketter er kun egnet til større frø, da de er meget kompakte, derfor dur de ikke til helt små frø med spinkelt rodnet.


Jeg har bestilt tørve-briketter, som er på vej. De skulle være egnet til alle slags frø. 
Nu går jeg igang med at så - uden at ryste på hænderne, for vejret er mildt og solen skinner. Dejligt...

Artemisia vulgaris ’Oriental Limelight’

$
0
0
En smuk bandit med brogede blade.


Atemisia vulgaris kendes som bynke og er i familie med malurt, men ikke at forveklse med…

Jeg har haft den i mange år. Jeg mistede den en vinter for nogle år tilbage, men fik den tilbage af Lotte, som havde købt den af mig på et plantemarked. Den er frostfølsom, og bør opbevares i koldt drivhus vinteren over. Det er hvad jeg har læst, men om den alligevel kan overleve i haven vinteren over, har jeg ingen erfaring med – endnu.



Sidste vinter var jeg lige ved at miste den igen på grund af den meget kolde vinter. I potten var der et lille rodskud på 5 cm, resten var dødt! De 5 cm blev plantet i en lille potte og passet og plejet sommeren igennem. Det kom der en stor og frodig plante ud af!

I år hvor vinteren har været mild, har den overlevet og er meget langt fremme i potten


Grunden til at jeg kalder den en bandit er at den er umulig at styre i et staudebed, da den sætter rodskud overalt hvor den kan komme til det. Det afholder ikke mig – der er meget fascineret af brog-bladede planter- fra at dyrke den.  Jeg slipper den dog ikke løs i et bed, men har den i krukker.


Den er meget fin og lys i farven når den dukker frem om foråret, og velegnet i sammenplantninger eller bare alene i store krukker som kan stilles hvor man har lyst. Den kan holdes fin og tæt ved at klippe topskud, som evt. bruges i buketter. Den trives rigtig godt i fuld sol, tåler tørke, og skal ikke gødes så meget.


Hvis vejret fortsætter er det en af de første planter jeg skal have opformeret til årets plantemarkeder.

Frøsåning af Stevia

$
0
0
Jeg tænkte at du måske ville vide lidt om frøsåning af Stevia?
I vinter googlede jeg på frøsåning af Stevia, og det var ikke just positive resultater jeg fandt. De fleste fik ikke frøene til at spirer. :o(
Jeg havde købt frøene, men ærligtalt havde jeg nok givet op på forhånd. 


Billedet er Lånt HER

Desværre kunne jeg ikke læse på frøposen hvordan jeg skulle så frøene, for det står på polsk. Så er der jo ikke andet at gøre end forsøge sig frem. 

Jeg har sået de små frø på to måder. Det ene hold er sået oven på jorden uden at dække, og det andet hold er dækket med et tyndt lag sigtet priklejord. Begge hold er sået d. 9 marts. i lun vinduskarm, og har spirret i løbet af 4-5 dage. Der er ingen forskel på spirings resultatet - ind til videre. Altså det er lige fedt om frøene er dækket eller ej ;o)






Blogtræf

$
0
0

 i Kolding...

Endnu en gang inviterer vi (JetteUlla, Susanne) til blogtræf i

Geografisk Have i Kolding den 5. juni, Grundlovsdag. 

Vi mødes på bakken hvor vi sætter blogtræf-pavillonen op
 - du kan se den fra lang afstand når du er kommet ind i haven. 




Her er det muligt at mødes og snakke hele dagen, men...

- det officielle blogtræf er mellem kl. 12 - 15.

... så kan man også nå at handle og kigge på det store plantemarked, 
som jo også afvikles i Geografisk Have den dag.



Medbring gerne tæppe, kaffe + krus og madpakke.
Der er også mulighed for at benytte cafeen i Geografisk Have.

Det er også en rigtig god idé med et navneskilt, 
så vi kan hitte rundt i hinanden.

Blogtræffet har været rigtigt hyggeligt i både 2012 og 2013 
og vi håber at mange har lyst til at komme forbi til en hyggesnak
- og så er det jo muligt at få sat ansigt på personerne 
bag de blogs, man læser med hos.


Vi glæder os til at se   jer.

Kage med proteiner

$
0
0
Der er et syndigt land - i december i Danmark, og sikkert også andre steder i verden. Der bages, koges, brases, smages og smovses i sukker, fedt, svin, ko, forskellige fjerklædte væsner og alle mulige skønne, velsmagende og meget helbreds skadelige madvare. Det kan vi slet ikke lade være med, for det høre december og julen til.

Det feder først i januar, men pyt med det, for her går vi på slankekur, i fitness center, eller vi skruer os ned i det fineste trænings tøj vi fik i julegave, og løber ud på de sneklædte fortove (hvor vi risikere at blive kørt ned af en sneplov) Nu skal al juleflæsket trænes væk inden foråret, hvor vi skal kunne være i vores sommertøj. Og sådan er det hvert evigt eneste år. Og det bliver nok aldrig anderledes.

Men der er hjælp på vej kære venner. En chokoladekage med proteiner. Og den smager FANTASTISK, selv om den er uden gluten og lavet med sorte bønner.



Mit helbred har her på det sidste skrantet lidt. De indre organer gør vrøvl og kræver lidt ekstra pleje, så jeg er gået i gang med at studere madvare, og pille ingredienser ud som ikke gavner mit helbrede, i et forsøg på at få ’maskineriet’ til at fungere optimalt igen. Det handler for mit vedkommende om fedt (det rigtige og det ikke rigtige) sukker og mælkeprodukter (nedskæring og besparelse). Masser af fiber, urter, vitaminer, mineraler og jeg skal komme efter dig ....

Jeg må indrømme at jeg rynkede lidt på næsen da jeg så nedenstående opskriften, som er nææææsten sund.  Sorte bønner i en kage - den havde jeg ikke lige set komme!





Bliver du lige nu og her fristet, skal du sætte sorte bønner i vand med det samme og lægge sådan ca. 1/½ banan (skåret i skiver) i fryseren, for så kan du bage allerede i morgen.


Her kommer opskriften:

En lækker Glutenfri (ikke sukkerfri) chokoladekage. For glutenallergikere og andre sundheds freak. Eller for dig der vil prøve noget nyt, og ikke har lyst til at blive kørt over af en sneplov i januar!

200 gr. kogte sorte bønner
100 gr. blødt smør
100 gr. rørsukker
100 gr. frosne bananer
100 gr. smeltet chokolade (minimum 70%)
Lidt vaniljepulver
1 nip salt
2-3 spsk. kakao
1 tsk. bagepulver
½ tsk. natron
1 tsk. kardemomme
5 små æg
Revet skal af en økologisk appelsin (kan slet ikke undværes)
Et par håndfulde hakkede valnødder

Blend bønnerne og æg i blender og kør til bønnerne er helt moste. Tilsæt sukker, frossen banan stykker, smør og blend til massen er glat.

Tilsæt den afkølede smeltede chokolade og blend igen. Skrab dejen ud i en skål og rør forsigtigt kakao, vanilje, bagepulver og natron i dejen. Vend hakkede valnødder i til sidst.

Hæld dejen i en smurt springform og bag 45 min. Ved 180 grader.Dejen kan også fyldes i muffins forme (12 stk.) og bages ved 185o i ca. 35 min.

Server gerne med cremefraiche eller flødeskum, hvis du kan tåle det ;)

Inspirationen fik jeg her Jytte Grøndahl

ps: Jeg har modificeret opskriften så den passede til den ’maskinpark’ jeg er i besiddelse af :)

Spirer

$
0
0
I år dyrker jeg spirer så det gør noget. Det gjorde jeg også for 25 år siden, men så gik det lidt i glemmebogen, men er nu tilbage og blevet en trend igen, heldigvis for det.




Jeg elsker knasende sprød salat, og helst et par gange om dagen. Hjemmedyrket spire et godt supplement til andre grønne ting som er gode i salatskålen, de kan også lige smækkes i en bolle med ost, eller kværnes med i en smoothie. En sund aktivitet på flere måder, når nu vi ikke rigtig kan komme ud og rode i jorden - endnu da.



Der er rigtig mange forskellige frø som man kan få til at spirer og du kan se nogle af dem HER. Der er også en beskrivelse af hvad de indeholder af vitaminer, mineraler og andet som er godt for helbredet, og det er noget vi er meget optaget af her efter ’jule-fedteriet’ - ikke sandt?



Nu hvor jeg har eksperimenteret lidt har jeg nogle favoritter som jeg godt gider tygge mig igennem. Bønner og lindser er for grove og kraftige i smagen til mig, så jeg holder mig til nogle få, som er alfalfa, bukkehorn, rødkløver, solsikke og sidst men ikke mindst karsefrø.



Man kan købe sig fattig i forskellige spireglas og bakker, men det er ikke nødvendig. Jeg forsøger som sædvanlig at ’genbruge’ det jeg har. Dog investerede jeg i nogle specielle glas, og købte lidt brudeslør/tyld og det fungerer fint.




Rigtig god fornøjelse

Te af Lungeurt - Pulmonaria officinalis

$
0
0
Den kender de fleste, specielt fordi det er en af de planter som hilser foråret velkommen. Hvad jeg ikke lige har hæftet mig ved - utroligt nok, er at det er en lægeplante. Navnet burde jo have fået mine klokker til at ringe. Pulmonaria betyder ’lunge’ og officinalis indikerer at der er tale om medicinske egenskaber. Men sådan er det når man har mest fokus på hvordan ’ting’ tager sig ud, og helt overser indhold.

Pulmonaris officinalis.

Ved nærmere undersøgelse er Lungeurt brugt i urte te, og skulle være god til at løsne slim og mindske irritation ved hoste og styrke luftveje.

Jeg har forskellige Lungeurt, men det er ikke alle der har ’efter navnet’ officinalis. Til naturmedicinsk brug er det den gamle og velkendte flerfarvede lungeurt med hvidplettede blade, og den hvid-blomstrende Pulmonaris officinalis ’Sissinghurst White’. Hvis alt går vel har jeg den igen i år i webbutikken.

Pulmonaris officinalis ’Sissinghurst White’.

 HERkan du læse mere om de forskellige sorter.

Lige nu fejler jeg ikke noget, men det skader vel heller ikke at tage mig en urte te, og styrke mine luftveje, og så kan jeg samtidig finde ud af om det er en ingrediens der skal ind i mit ’urtekammer’ hvis det er noget jeg godt kan lide.


Årstiderne har et godt bud på Lungeurte-te HER



Billede lånt her


Velbekomme :)
DET SKAL DU BRUGE: 

2 spåner peberrod
1 lille spån citronskal
Smag til med citronsaft 
½ l kogende vand
10 stilke lungeurt
Lad trække i 5 min og si teen.

Blogtræf 2015

$
0
0

Snart er det 5. juni og dermed Grundlovsdag.

I lighed med de seneste 3 år stiller Fru Friis, Susanne og Frk. Anemone den sædvanlige Blogtræf-pavillon op, som markerer hvor man som haveblogger eller haveblog-læser kan gå hen og få en hyggesnak med de øvrige fremmødte.






Du kan se den oppe på bakken fra lang afstand når du er kommet ind i haven. 



Her er det muligt at mødes og snakke hele dagen, og man kan gå til og fra plantemarkedet, så man kan nå at handle og kigge på det store plantemarked, som jo også afvikles i Geografisk Have den dag.

Medbring gerne tæppe, kaffe + krus og madpakke

-         Mon ikke vi bager lidt kage, som vi plejer -

Det er en rigtig god idé med et navneskilt, så vi kan hitte rundt i hinanden.

På gensyn




Blogtræffet har været rigtigt hyggeligt i både 2012, 2013 og 2014 (til trods for regnvejr) og vi håber at mange har lyst til at komme forbi til en hyggesnak - og så er det jo muligt at få sat ansigt på personerne bag nogle af de blogs, man læser med hos.

I år sætter vi ikke noget tidspunkt på – pavillonen står der indtil ca. kl. 15 og så må vi se, hvem der dukker op på kryds og tværs.



Udsigten fra mit vindue.

$
0
0

Sidste år købte jeg ny kolonihave midt på sommeren og den har jeg gået og syslet med siden da - uden at skrive noget som helst om det. Jeg var af den opfattelse at det nok ”ikke var noget at skrive hjem om”. Der mangler stadig en del før man kan kalde den for ’en spændende have’. Der er ovenikøbet risiko for at den aldrig bliver rigtig spændende, men blot mit lille 'Retreat' :)



I nat har jeg så også sovet i det lille Retreat Hus, og det første jeg gjorde til morgen var at kigge ud af vinduet. Grønt, grønt og en KÆMPE klatre rose!




Det går bare ikke!! Jeg må have blomster at kigge på når jeg ruller gardinerne fra, ellers kan jeg ikke sådan rigtigt 'retreate'
Jeg sveder allerede ved tanken om det store arbejde der ligger i at få trimmet denne Rododendron som er vældig fin i de få uger om året hvor den blomstrer. Og så er der bare ikke mere at fortælle om det udsyn, udover at den er GRØN .... oooohhhmmmm 

......og at der trænger til at blive luget ;)























God sommer, måske læses vi ved inden efteråret. :)

Jeg begik en mirabelle saft - med Spansk Kørvel og Ingefær.

$
0
0
....og den blev altså go. Ikke at det er en chokerende nyhed, for jeg er ikke så dårlig bag en gryde. Der sker bare det at jeg for det meste står på hovedet i mine bede, og bruger energien ude i haven 



Men pludselig tager jeg forklæde på, svinger med gryder, store knive, skeer og gode intentioner om noget jeg forestiller mig kunne smage godt.

I haven på fyn er der i overflod af gule mirabeller som i sig selv ikke har så meget smag. De hænger bare der ....og falder ned! 



Det er jo spild af en masse dejlig saft, så det gjorde jeg lidt ved.
Plukke, plukke, plukke ...



1,5 kg gule mirabeller blev håndteret således:

Kogt i en gryde med 1 kop vand - ca ½ time. Tilsat en stor håndfuld grofthakket Spansk Kørvel og 5 cm revet ingefær.


Saften blev siet fra, hældt tilbage i gryden igen, og tilsat ca 200 g øko sukker og kogt i 5-10 min. og herefter hældt på rengjorte, atamon skyllede flasker og lukket til - og ih hvor jeg følte mig dygtig.




Jeg begik faktisk hele 3 kilo mirabeller, og har planer om mere, hvis jeg når det inden vinden har blæst dem ned fra træerne!

Haven der angriber bagfra på Gl. Byvej

$
0
0
Bladene falder, og min energi går samme vej.
Måske nogle har hørt det allerede. Jeg er rykket til Midt Fyn, hvor jeg har slået mig ned hos min kæreste. Lige nu står jeg i mit arbejdsværelse og kigger ud over den have jeg skal i gang med. Jeg har smågravet og anlagt lidt bede i foråret og sommeren, plantet og flyttet gevækster. Der er lang vej, og det er en kæmpe udfordring med en stor tilgroet have!

Min kæreste mener at: ’haven er noget der angriber mig bag fra’.



På et stykke papir ved siden af mig ligger der en lang liste over have relaterede gøremål. Det kan virke overvældende midt i efteråret hvor det er vådt, sjasket og ind imellem koldt, og energien er dalende! 

November 2014

Midt i det hele minder jeg mig selv om at det ikke er resultat, men rejsen - processen der er målet. Og her er det godt med lidt billeder så jeg husker før og efter :)


November 2014 Havde jeg en ide om at anlægge et hurtigt område med blomster og grønt her, for at vi kunne nyde en smule af noget der senere skal brede sig på ca. 1800 kvm.


Juli 2015
Det kom til at se sådan ud.



En dag i november 2015 ser der sådan ud, og kæresten har indset at haven faktisk kan angribes forfra.


Hvordan mon der ser ud i 2016??


Rosenskovmærke - phuopsis stylosa

$
0
0
Her er også en forhave på Gl. Byvej- uden ret mange planter. Her er udkørslen, så beplantningen skal være lav ud mod vejen. Ved gavlen er der skygge det meste af dagen.


Vi er startet med at grave og beplante området ved hækken, hvor der er sol midt på eftermiddagen. Her drømmer jeg om Rosenskovmærke, som er en tørketålende, blomster rig staude.



Jeg har nogle små planter i en krukke, som blev sået sidste forår. De er nu plantet ud her. Jeg forventer de vil brede sig og skabe et smukt blomster tæppe tidligt i 2016.

Den fine klatre Hortensia måtte desværre ’aflives’. Den brækkede af da jeg forsøgte at hejse den op fra jorden. Nu er der plantet Geranium og andre skyggetålende planter i stedet.



Tilbage til Rosenskovmærke. Den blev nemlig opformeret inden den blev plantet ud i bedet. De lange udløbere klippes af og pottes i mindre potter.



De skulle - hvis alt går efter planen, sætte rødder og danne fine nye planter. Så nu ved du lidt mere om hvad du kan gøre med denne skønne staude - hvis du har den i haven.

HER kan du finde frø

Ægte Kartebolle. Dipsacus sativus

$
0
0
Den er en rigtig god plante for økosystemet i haven. Ægte Kartebolle er en tidsel, så den kan være lidt af en udfordring for os mennesker, fordi den har torne og stikker! Sommerfugle, svirre fluer og bier tiltrækkes af de store mængder nektar som kartebolle indeholder i blomstringen. 

HER kan du læse mere og evt. købe frø.


Jeg har sået den sidste år i foråret - igen - og plantede den ud i kolonihaven, for den skal indføres på Gl. Byvej som en fast del af den flora som jeg ønsker her.


Første år sætter den grønne blad-rosetter. Det er blevet til GIGA store planter. I mangel på plads blev de plantet lige neden for en stor bunke hønsemøg, så de er simpelthen blevet pumpet godt og grundigt med næring sommeren igennem. Mindre kunne nok gøre det, men sådan blev det altså! Nu er de gravet op og fragtet til Fyn.


Andet år fra frøsåning, kommer de blomstrende kogler med yndige lilla læbeblomster, som insekterne er så vilde med på grund af mængden af nektar hver en lille blomst på koglen indeholder.

I efteråret og vinteren kan man lade planten stå, og fjerne den i det tidlige forår. De afblomstrede, visne kogler er et smukt indslag i vinterhaven. Frøene kan fuglene få meget glæde af, og dem de ikke snupper, vil så sig selv i haven som andre 2 årige.



Jeg nåede lige at plante dem inden vinteren kom med frost, sne og kulde.
Det er første gang jeg har prøvet at flytte Kartebolle, så det bliver spændende at se til forår/sommer og sammenligne med de planter som stå hvor de blev plantet ud i foråret 2015.
  

Små søde banditter gemt i hækken.

$
0
0
Endelig en rigtig forårsdag.



Dorthea liljerne gemte sig i hækken. Hvilken dejlig overraskelse.

Plukke plukke. Bare en lille buket. Og nu skal jeg huske at flytte dem ud af hækken når de er afblomstret!



























Jeg kan ikke forestille mig at jeg er den eneste der har nydt en hel dag med sol i haven i dag.

Koriander - Coriandrum sativum

$
0
0
Koriander. Åh nej - nu skriver hun om det igen!! (og det er nok ikke sidste gang)


På vej til mit ’gule’rum i kælderen- som er mit frø rum med ekstra lys, fornemmes pludselig en dejlig parfumeret duft! Mine tørrede koriander, som jeg helt havde glemt.


Pille pille og lidt mere pille. Jeg har ikke tænkt mig at vente til det lune forår med at så denne skønne urt. Tre potter - for jeg har masser af hjemmedyrkede frø - og mindre kan ikke gøre det. Især lige nu hvor abstinenserne efter grønne eksotiske smags oplevelser er helt uudholdelig.



Og nu er det så bare med at vente. Uhm  hvor jeg glæder mig.


Digitalis. To eller flerårig?

$
0
0
Som hoved regel sås Digitalis det ene år og blomstrer året efter, hvorefter den forsvinder.


En glædelig nyhed til mig selv er, at et par af mine Digitalis har overlevet, og tilsyneladende vil blomstrer igen i år.
Jeg klippede blomster standene væk inden de var helt færdig med at blomstrer. 


Det bliver spændende at se om de er lige så frodige som sidste år. Og kan de evt. klippes tilbage igen og overleve endnu en vinter?

Denne gang blev det et tunnel drivhus.

$
0
0
I disse dage sættes der drivhus op i haven i Årslev.
Tunneldrivhus. Plasten holder nok ikke så længe med de storme vi rammes af her i landet.


Skelettet derimod er af stål, så vi regner med at det kan holde til en del. Og så kan man jo skifte plasten når der er behov.



Jeg har valgt tunnel drivhus, fordi jeg er træt af at samle glasskår op og skifte glas ud hvert forår!
Næste weekend skulle det hele være på plads, og jeg kan komme under tag (eller plast). I mellem tiden graves der ud til blomsterbede - grave grave og grave!

Det store spørgsmål er nu - hvad skal der plantes?

Flytning af Staude Valmue. Papaver orientale 'Queen Alexander'

$
0
0
Uha. Det er noget af en risikofyldt affære. Oddsene er små, for det skulle i teorien være svært og lykkes sjældent.


Jeg har taget chancen og flyttet den smukke ’Queen Alexander’ fra Skanderborg til haven i Årslev.


Planterne har nogle år på bagen, og har et kæmpe rodnet (pælerod). Der er gravet dybt både ved udflytning og indflytning.


Jeg krydser fingre for at ’hun’ overlever, og kommer sig efter chokket. Jeg har været så flink at tage noget ’Skanderborg-jord’ med i håb om at hun så vil té sig og slå rødder i sit nye hjem.



Hvad er din erfaring med flytning af staude Valmuer?

Hvad mutter siger er altid det rigtige.

$
0
0
"Jeg tror der er et par tomater som har fået en sygdom" sagde manden til konen. 
Konen tjekker forskrækket sit drivhus, og ånder lettet op. "Næ - det er bare en speciel tomat, den skal se sådan ud" sagde hun til manden.

Tomat 'Splash og Cream'

Fortsat god sommerdag.
Manden ryster på hovedet "Har vi mon også tomater med stjerner på?"
Det har vi desværre ikke, men det kunne nu være sjovt, hvis vi havde :)

Viewing all 68 articles
Browse latest View live