Quantcast
Channel: Susannes Blomster Café
Viewing all 68 articles
Browse latest View live

Erysimum 'Constant Cheer'

$
0
0
Jeg er forelsket!
Denne fantastiske staude gyldenlak, som blomstrer og blomstre, med de smukkeste farver og den skønneste duft.



























Der skal forsøges stiklinger og frø-tagning om ikke så længe!
Sorten er vinterhårdfør hvis den står i tør og veldrænet jord.




























Og så er den vintergrøn!





Find mindst 5 fejl i dette blog indlæg.

$
0
0
Og her mener jeg ikke stavefejl, for dem er der sikkert flere end 5 af!

I dag d. 14.12.2016 er det en fantastisk lun dag. Fuglene synger om kap, og jeg kommer i forårshumør.
Som tak for den skønne kvideren, kvitter jeg med en lille madkurv for det gode selskab og de opløftende toner. 




























Den gamle lygte er et loppefund, hvor glasset ikke eksistere mere. Den har tjent som havepynt, men nu kommer den op i blomme træet, fyldt med en blanding af fugle foder. Den må bare op i højden, for vi har en en fantastisk og dygtig lille jæger her i huset, vores kat Maisy. Hun elsker nemlig også fugle, men af helt andre årsager end vi gør. 



























Jeg er begyndt at grave bede, og drømme mig væk til forår og sommer, som ikke ligger så langt ude i fremtiden, hvis man skulle tro på det vejr vi har haft her på Fyn i dag.


























De første planter har indtaget det nygravede bed. Lunaria (Judas Penge), som havde sået sig et uheldigt sted, blev flyttet, og de kan nu nydes i fuld flor fra køkkenvinduet, om ikke så mange uger



































Under min forårsgravningen, fandt jeg denne lille selv-såede buskbom. Den fik sin egen lille potte, og så kan den gro videre - eller lade være.

Præmien for at finde minimum 5 fejl, er fornøjelsen ved at læse om noget opløftende her midt i juleræset. Det kan jo være tiltrængt - ikke sandt?

Fortsat rigtig god juleuge.

Bregne bed

$
0
0
Vi har knoklet på Gl. Byvej i efteråret. Men der er lang vej inden inden jeg kan åbne op for gæster i en frodig have.
Foran huset er der et område hvor Bregner har fået lov til at brede sig. Og jeg har længe skulle tage mod til mig, og få dem fjernet for de er nemlige ikke så nemme at komme af med.


Ikke fordi jeg har noget imod bregner, men de høre hjemme et helt andet sted end foran et hus, hvor de alligevel ikke trives, fordi der er for tørt i højsommeren. Og så dækker de for kældervinduet, og lukke lyset ude.


Vi tog en gammeldags hakke og gik i krig. Efter 1,5 timer var det overstået, og meget nemmere end jeg havde forestillet mig. Bregnerne var i dvale, så de gjorde ingen modstand, og kunne nemt vippes op af jorden.


Sikke en befrielse. Og nu har jeg endnu et bed at beplante. Hvad og hvordan, har jeg nogle måneder til at planlægge. Men først skal der pudses vindue, og lukkes lys ind.

Men nu er det snart juleaften, og så holdes der en lille pause i have arbejdet. Hvis det milde vejr fortsætter, så er jeg i haven nogle timer i juledagene.

I ønskes alle en rigtig glædelig jul, med masser af hygge og dejlig mad.


Lunaria annua

$
0
0
Det er godt at strække benene lidt efter nogle dejlige timer ved julebordet. Jeg tjekker lige et par planter, og får lidt frisk luft på min have runde.


Her er det Lunaria Annua Variegata som jeg har sået og plantet ud sidst på sommeren. Man kan lige nøjagtigt ane det brogede i bladene. Det sætter gang i mine forventninger og drømme om det kommende forår.




I maj måned - kan jeg nyde den flotte hvide blomstring. Jeg har sået og plantet mange, så jeg kan plukke ind til buketter - og hvor jeg altså glæder mig.


Når lunaria er afblomstret, vil jeg tage frø, og sprede dem i hele haven, så jeg ikke skal frøså den mere,

Nicandra physaloides - Kantbæger

$
0
0
Resterne fra sommerens frodighed kan nydes her i de kolde måneder, og give skulpturelle oplevelser.


Her er det frugterne af Kantbæger, som jeg med vilje har ladet stå. Frøene vil spredes i haven, og så er der også lidt til fuglene.



Kantbæger er helt fantastisk smuk med den himmelblå farve, og senere de grønne frugter med mørke skygger.



Jeg drømmer selvfølgelig om beplantede bede, men også om en have hvor forskellige et og to årige blomster sår sig selv og kommer igen og igen uden at jeg skal gøre meget andet end sørge for at de får lov til at sætte frø og sprede sig.
Fortsat dejlig juleuge.

En gammel Digitalis

$
0
0
I marts sidste år skrev jeg om Digitalis, som overvintrede fra 2015 til 2016. HER
Samme digitalis ser ud til at tage endnu et år. Lige nu ser den nemlig sådan ud.


Hvis den kommer i blomst er det tredje år, og så kan jeg sige at den har levet i 4 år.
Første år fra frøsåning, for her efter at blomstrer tre somre i træk, hvis en barsk vinter i kommende 2017, ikke tager den med sig til ’de evige jagtmarker’. Interessant!!



Her er det en helt frisk Digitalis  - dvs. den har sået sig selv i sensommeren 2016. Det er altid spændende at se hvilke farver de nye vil blomstrer med.

Lammeøre Stachys byzantina 'Silver Carpet'

$
0
0
En ny staude i haven. Den er plantet tidlig efterår i et bed der er meget sandet og tørt, hvor der ikke kan gro så meget andet end tørketålende planter.


’Silver Carpet’ sætter ikke så mange blomsterspir, men breder sig i et fint gråt loddent tæppe.



Planten virker ualmindelig livskraftig, og har ikke tænkt sig at sove vintersøvn, med mindre vi får en masse sne her i starten af det nye år. Jeg er lidt i tvivl om jeg ønsker snevejr eller ikke!

Mine favoritter i drivhuset i 2016

$
0
0
År 2016 var ikke det år hvor høsten i drivhuset var den allerbedste. Sommeren var lidt for kold og modningen af både tomater og chili lod vente på sig.


Favoritterne fra mit drivhus er nedenstående, og dem som helt sikkert skal gentages i 2017 plus nogle nye sorter jeg gerne vil afprøve. Hvilke det så bliver har jeg ikke helt besluttet endnu.


Chili 'Hungarian Yellow wax' Masser af lækre mellemstærke frugter. Der blev høstet til lækker gul sød chili sovs og lidt til fryseren.
Rød 'Hverdags Chili'. Også masser af lækre røde mellemstærke Chili. Mine 3 planter gav frugter til mange glas rød sød chilisovs, og tørrede chili flager, som vi har brugt til næsten al slags mad.
Tomaten 'Black Asian Pearl'. Den mest fantastiske søde og velsmagende tomat. Den kan jeg anbefale.
Cherry tomaten 'Black Cherry. Kendt og elsket af (næsten) alle. Den har jeg hvert år - uden undtagelse.
Jordbær tomat - Berry Garden som den også kaldes, er en lækker sød, saftig og meget ydende plante. Det er fjerde år jeg dyrker den, så den er fast inventar lige som 'Black Cherry' er.
Den lille busktomat'Garden Pearl'dyrker jeg også næsten hvert år. Den er rigtig god i store krukker og kan flyttes ud i haven hvis vejret tillader det. Den giver bare så mange lækre næsten pinkfarvede tomater.

Ja - så var der jo alle de andre som også hittede, men ovenstående er og bliver de bedste for mig og mine smagsløg.





Delphinium. Ridderspore

$
0
0
Alt imens Roser og Pæoner myldre frem her på 'Blogger' vil jeg vise noget helt andet . Nemlig mine frøsåede Ridderspore. De har ikke noget sortnavn eller andet fint. De er kort og godt bare mine smukke Ridderspore.








Ikke så mange ord, for der er ikke så meget at sige ud over at jeg bare syntes de er vildt smukke.
Ja det var bare det!

November. Den sidste Rudbeckia hirta.

$
0
0
Vi går snart ind i jule måneden, med alt hvad det inde bære af aktiviteter for hver især, og det er 5 måneder siden jeg sidst har skrevet noget her på bloggen. Tiden smuttede bare ...!






























Der har været fart på fra forår lige til nu, og der er sket rigtig meget i den nye have hvor jeg nu har slået rødder.
På et senere tidspunkt kommer der mere om mit store og nye projekt, der handler om at anlægge en have med snitblomster, som jeg sælger til blomsterbutikker i Odense og omegn. Spændende, lærerigt og hårdt arbejde!




























De absolut sidste sommerblomster er plukket. Her den populære Rudbeckia hirta, som også er min yngling. Om små to måneder begynder jeg at så den igen  (omkring 50 planter er planen) for den har lang udviklingstid, men er så meget værd at vente på.

Have hilsner Susanne.

Om mit første år som bæredygtig blomster dyrker. Del I.

$
0
0
Her under kommer en fortælling om mit første år som kommerciel blomsterdyrker. Både det sure og det søde. Hvis du er typen der kun vil læse om hvor fantastisk nemt, romantisk og vidunderligt det er at dyrke blomster, skal du stoppe her ...



Hvad betyder det at dyrke blomster på en bæredygtig måde? Kort fortalt handler det om dansk producerede snitblomster, uden nogen form for gift eller sprøjtemiddel, dyrket i vores (kæmpe store) baghave i Årslev på Fyn. Haven er ikke målt op endnu men jeg tror der er godt og vel 800 kvm jeg kan dyrke på. Pt. Udnytter jeg kun 1/3 af pladsen, og udvidelse kommer i takt med min formåen (og økonomi) Billedet her under viser hvad jeg er ’oppe’ imod.



Det hele startede i februar 2017. For næsten et år siden, da jeg faldt over en meget inspirerende blog, i min søgning på nogle sommerblomster jeg gerne ville afprøve. Bloggen er som du kan se HER, fyldt med gode argumenter for at dyrke sæsonblomster, på en naturlig og bæredygtig måde. Det hele faldt godt i hak med min egen overbevisning om miljø, økologi og passion for have og blomsterdyrkning.



Inde i mig var der bare et stort YES ... det er det jeg vil bruge min tid og energi på! Og så var der ikke andet at gøre end se at komme i gang. Pladsen havde jeg, frøene ligeså, så bæredygtig blomsterdyrkning ’Here I Come’. Jeg ville være en del af det store hold, dem der tilbyder et alternativ til blomsterbindere og blomsterbutikker. Blomster der er dyrket uden at skade vores miljø, ikke er transporteret tusindvis af kilometer i lasbiler eller fly, og så jeg elsker smukke holdbare sæsonblomster i alle farver og former.



Jeg gjorde et forsøg på at måle de områder op som allerede var klar til at blive beplantet. Mine planer for disse områder blev vendt helt på hovedet. Faktisk var der ikke så meget plads, når det kom ned på et stykke papir. Det meste var omkring vores hus og terrasse, sikkert ikke det mest hensigtsmæssige, men det var en start. Oprindeligt skulle pladsen bruget til de mange stauder jeg har, og resten til hjemmedyrkede grøntsager. Men optimist som jeg for det meste er, udvidede jeg i fantasien alt den plads som ikke var klargjort endnu, og mente nok der kunne blive plads til det hele, og at jeg snildt kunne lave flere bede i løbet af foråret.



I slutningen af februar gik frøsåningen i gang i kælderen med ekstra lys. Inden slutningen af april var jeg ved at drukne i små planter, som jeg ikke kunne få i drivhuset til afhærdning på grund af det kolde forår. På trods af dette fortsatte jeg med at så blomsterfrø, for det dukkede hele tiden sorter op som var et must. Planterne stod nu i kø for at komme ud på friland. Så-medier løb jeg tør for, så jeg måtte tage avispotteren frem.

Apropos drivhus. Vi startede det nye år op med et tunneldrivhus, hvor dugen var fyldt med huller og helt ødelagt i løbet af efterår og vinter 2016/17 - det samme som INTET DRIVHUS! Vi fandt en forhandler af plast til drivhuse i Søndersø, og så var det med at komme i gang med at grave det gamle væk og få nyt plast på. Det stod færdigt til indflytning i starten af april.























De hundredvis af småplanter kom endelig under tag, og der blev tændt for en gasovn om natten, for foråret trak ud, og trak ud.

Området foran drivhuset skulle nu planlægges, og indretningen begyndte. Vi samlede pap fra min kærestes forretning og fra venner og bekendte. Pappet blev lagt ud på jorden hvor bedene skulle være, og herefter kom der et tykt lag kompost ovenpå. Det var for stort et arbejde at grave, og jeg har meget gode erfaringer med denne metode.






















Hvis du vil bruge denne metode til at starte bede på, er det en god ide at starte i efteråret, eller meget tidlig forår, og bruge dobbelt lag af pap. På den måde vil pappet sætte sig og gå så meget i opløsning at rødderne fra dine planter nemt kan trænge igennem det bløde underlag.






















Målene på bredden blev i første omgang på må og få. Der var den plads der var! Ud over kompost hentede jeg flere trillebør læs med havejord, fra et område der lå højere end resten af haven. Det gravede jeg op, og ud, rensede for skvalderkål, brændenælder, sten, grene og andet godt, og kørte på bedene. Py ha - et knokkel arbejde. For at det ikke skal være løgn faldt jeg ned i et hul og vred om på anklen. Voldsom forstuvning. Det betød godt og vel en uge med krykker. Jeg måtte have hjælp fra en veninde til vanding af alle småplanterne i drivhuset, det var faktisk ikke så sjovt igen, og forsinkede mit arbejde yderligere.

Næste afdeling af "en blomster dyrkers bekendelser" udkommer meget snart 
kh. Susanne.

Om mit første år som bæredygtig blomster dyrker. Del II.

$
0
0
Her under kommer anden afdeling af fortællingen om mit første år som kommerciel blomsterdyrker.
Første del kan du læse HER



Jeg fik lavet et ærtehegn 4,5 meter langt og 2 meter højt. Men efter udplantningen manglede jeg omkring 3,5 meter hegn, hvis jeg skulle plante alle de sorte jeg gerne ville dyrke, og allerede var mere end klar til udplantning. En af mine mange regnefejl. Det fiksede min gode private handy-man. Så jeg endte med 8 meter hegn til duftende Lathyrus. Set i bakspejlet - helt overdrevet mange. I mellem os - Lathyrus er ikke så populære hos blomsterbindere i Danmark - altså dem jeg er stødt på! De første forspirede planter kom på friland i starten af maj. Hvor skønt, projektet var endelig godt på vej.



To dage efter udplantningen varslede de frost! Jeg satte nogle buer over bedet og herefter nogle slidte dynbetræk overbuerne, for fiberdug er ikke nok til sommerblomster, når der er lovet ned til 3-4 minus grader! Og sådan gik der flere dage og nætter. På med dynebetræk og af med dynebetræk. Et sandt forårs mareridt.



Frøsåningen på friland trak ligeledes ud. Vi havde det koldeste forår i mands minde, og jorden var simpelthen ikke varm nok. Alt var forsinket og trak ud. Nok det værste år jeg havde valgt til at starte mit nye tiltag i. På den anden side - havde jeg vidst hvordan forår og sommer ville blive i 2017, havde jeg helt sikkert gjort det hele alligevel!
Som foråret skred frem fik jeg plantet alle bedene til, og stod med lige så mange planter tilbage som jeg ikke havde bede til. Jeg manglede helt sikkert overblik, planlægning og erfaring.

Der var ikke andet at gøre end at forsøge med at udvide og lave flere bede i takt med udplantning. Bedene foran drivhuset var fyldte, så jeg startede med samme procedure bag drivhuset. Pap på jorden og et tykt lag kompost ovenpå, flytning af jord fra det ene sted til det andet og udplantning af små sommerblomster, som jeg ikke ville gå glip af. Helt vildt stressende procedure! 



Jeg stod dog stadig med en masse planter der ikke kunne klemmes ind nogen steder. Det var helt sikkert en af de ting jeg skrev mig bag øret - opmåling og planlægning vil formindske spild af frø, så- jord, tid, stress og ærgrelser.



Det lune forår udeblev. Det var koldt, regnfuldt og blæsende. Ikke ligefremt de bedste betingelser for små planter der kræver varme for at udvikle sig frem til en overdådig blomstring. Heldigvis blev det bedre, varmen kom og planterne voksede, men ifølge min kalender fra andre år med blomsterdyrkning i ’almindelig skala’ var vi 3-4 uger bagud. Sådan var det bare og ikke noget jeg kunne ændre på. Accept af forhold jeg ikke har indflydelse på er sundt for mig. Erkendelsen af at jeg ikke kan have kontrol over alt giver stof til eftertanke.



Fra midten af maj begyndte mine stauderne at blomstrer, og jeg kunne begynde at plukke og øve mig i at lave buketter. Det er nemt at plukke og sætte i vaser til privat forbrug, men at lave buketter som evt. skulle sælge er noget helt andet. Jeg havde brug for at lære. Hvordan sætter men en buket sammen, hvornår skulle de plukkes for at holde i vaser - og hvilke blomster havde lang holdbarhed? Jeg troede jeg vidste en masse, men måtte erkende at jeg faktisk ikke vidste så meget som jeg selv gik og troede. Man kan læse stabler af bøger, men den direkte erfaringen er det der giver mest.



Jeg fik en veninde, som er blomsterbinder, til at komme og lære mig nogle grundregler om sammensætningen af former og farver og teknikker omkring binding. Det var en rigtig god ting, for her fandt jeg ud af at jeg slet ikke vidste hvordan jeg skulle binde en flot buket. Jeg fik en masse tips og tricks, og lidt mere selvtillid omkring det jeg havde gang i. Jeg øvede mig og øvede mig, og øvelse gør mester selv om der er lang vej endnu.



Så var der det vigtigste. Kunder og afsætning, og hvad var prisen på buketter eller bundter med afskårne blomster! I maj måned havde jeg ikke nogen ide om hvem jeg skulle tilbyde mine fantastiske, bæredygtigt dyrkede blomster til! Jeg legede med, og afprøvede mange muligheder. Jeg rendte blomsterbutikker på dørene og forsøgte at sælge mit produkt. Mit koncept blev mødt med tilbageholdenhed og faktisk ingen interesse, de havde deres leverandøre, som de sagde. Min begejstring for bæredygtig blomsterdyrkning var og er ikke nået her til Fyn endnu, ser det ud til. Jeg ser det som et tegn på at jeg er lidt forud for det der bevæger sig, og blomster industrien er bagud, og helt sikkert også min uvidenhed om markedsføring af snitblomster. 



På et tidspunkt overvejede jeg at tage på torvet for at sælge, men jeg troede ikke rigtigt på den løsning, og for at være helt ærlig orkede jeg ikke at pakke bil og stå en hel formiddag for at sælge afskårne blomster, faktisk havde jeg nok at gøre med at vande, binde op, nippe og nurse alle blomster bedene.

Resten af beretningen kommer meget snart. 
kh. Susanne

Om mit første år som bæredygtig blomster dyrker. Del III.

$
0
0
Her under kommer sidste afdeling af fortællingen om mit første år som kommerciel blomsterdyrker.




Sommerblomsterne begyndte så småt at vise sig fra sin bedste side, og jeg kunne nu høste frugter af mit store arbejde. Jeg plukkede som en gal. De mange overdådige buketter tjente som fotomodeller til min webshop, smukke buketter til naboer, venner og bekendte samt donationer til plejehjem, hvilket var en skøn gestus for mig. Buketterne skabte stor glæde hos de ældre og det var en dejlig fornemmelse, selv om det ikke lige var det der var planen da jeg startede i det tidlige forår.



Som de fleste måske husker var sommeren 2017 noget af en katastrofe. Blæst, regn og manglende varme gjorde det næsten umuligt at dyrke blomster. Og lige når sorterne var på sit højeste kom vinden og regnen. Opbinding og plante støtte kan ikke nævnes for mange gange. Men lige meget hjalp det. Jeg mistede rigtig mange blomster, nogle endda inden de var sprunget helt ud. En trist affære! Men det hele tjener til erfaring for 2018.



I august havde jeg en følelse af fiasko. Min egen begejstring for bæredygtig blomsterdyrkning - den har jeg stadig på trods - blev ikke mødt med det der var vigtigt for at kunne fortsætte; afsætning og indtjening. Først midt i august var der endelig hul igennem til den første blomsterbutik, og jeg kunne nu plukke bundter og aflevere til min første kunde. Heldigvis faldt mit udvalg i god jord og fast aftale om levering var i hus. Prisen pr stilk vil jeg slet ikke nævne, men det var ikke så meget i forhold til indsats og investering. 

Jeg konkurrerer stadig med store producenter der sprøjter blomster ud af kæmpe drivhuse og fragter dem via motorveje igennem det halve af Europa! En ulige konkurrence hvis jeg selv skal sige det. Hensynet til miljø er ikke øverst på dagsordenen inden for blomster industrien endnu. Kravet fra kunder om fornuftig omgang med miljø, også når det gælder blomster, har ikke nået butikkerne på samme måde som grøntsager eller andre fødevare. Jeg var og er stadig glad for lidt afsætning frem for ingen. Og min samvittighed er ren!



Min første kunde var en drømmekunde. De dygtige blomsterbindere i butikken gav råd, vejledning og aftog alt hvad jeg kunne levere, hvilket på dette sene tidspunkt var begrænset. Igennem dem fik jeg kontakt til to blomsterbutikker mere. Desværre var det så sent på sæsonen at jeg ikke havde flere blomster at sælge af. Sidst i september var det mere eller mindre slut. Regnen og blæsten havde ødelagt rigtigt meget og der var kun lige nok til den ene kunde, som modtog sidst levering i slutningen af september. Ikke græde efter overstående læsning. Næste år bliver bedre ;)



Nu skulle der reflekteres. Enhver forretnings mand/kvinde med fornuften i behold ville overhovedet ikke røre ved mit projekt (det vil min bank heller ikke) Rent underskud! Med penge kan man ikke måle alt. Penge skal der til for at bo, spise og alt det andet. Heldigvis for mig har jeg en ’sponsor’ - min fantastiske kæreste, som tror på mit projekt, og skubber på når jeg er lige ved at give op, og finde et job som giver fast indtægt. Giver jeg op efter det første år, er det hele jo spildt! Mit projekt kommer fra bunden af mit hjerte og er meget mere end penge. Glæden ved at så frø, se det hele udvikle sig, en glæde som bier og sommerfugle og andre flyvende væsner deler med mig, uden fare for at de falder om af forgiftning er ubetaleligt.




Hele denne bekendelse kan nok lyde pessimistisk eller måske en smule trist, og stemmer slet ikke overens med det glansbillede af blomsterdyrkning, som vi bliver præsenteret for rundt omkring på nettet. Jeg vil bare gerne være ærlig omkring min erfaring om det at være ’Flower Farmer’  som det kaldes på de sociale medier. Det er måske ikke den mest smarte strategi for at markedsføre mig selv på, men det er heller ikke min plan med dette. Råt for usødet er bedre end at pynte for meget på hvordan det rent faktisk gik for mig i 2017.



Al begyndelse er svær, men det tjener alt sammen til erfaring og forbedring. I 2017 blev jeg ikke ekspert, men en hel del klogere. Specielt vil jeg gøre opmærksom på at vi ikke kan tage et koncept fra en anden del af verden og overføre det til Danmark. Smagen for blomster og buketter er meget anderledes her i landet, vejrforholdene lige så. Vores sæson for dyrkning starter senere og slutter før. Vi lever på en koldere breddegrad end USA og UK, og alt dette spiller en rolle for oplevelsen af succes som blomster dyrker.



En vigtig faktor er afsætning af produktet som jeg ikke havde på plads det første år, og heller ikke helt for det kommende. På den anden side kunne det ikke være meget anderledes end det var. Jeg skulle have et fysisk produkt at tilbyde, for det nytter ikke at sælge snitblomster ud fra et smukt foto.

 I København og Århus er betingelserne måske bedre end her omkring Odense. Personligt har jeg ikke et netværk med ’vigtige personligheder’ som kan give mig omtale for at sætte gang i tingene, og jeg ved heller ikke hvordan man får sådanne personers velsignelse og 'good will'. 



Til dig der rumstere med tanker om at omlægge dit liv til kommerciel blomsterdyrker; skal blomsterdyrkning være mere end en hobby og en deltids indtjening, skal du have meget plads, for du skal dyrke mange, rigtig mange blomster hvis du vil tjene lidt penge på dine anstrengelser. Måske er det forhastede konklusioner med kun 1 år som dyrker, men ikke desto mindre er det det jeg har erfaret ind til nu. Revidering af førnævnte kan forekomme senere!

Lad dig endelig ikke skræmme af mine mildes talt kaotiske førsteårs erfaringer. Der er et marked for alle der gider det store arbejde som det uden tvivl er. Meld dig bare ind i kampen om at give de samvittighedsløse dyrkere baghjul. Bæredygtig blomsterdyrkning har helt sikkert begyndt sin indmarch i Danmark.



Jeg selv har overhovedet ikke givet op, for det kan kun blive bedre, og jeg er stadigvæk overbevist om at bæredygtig blomsterdyrkning er vejen frem, ja i det hele taget at tænke miljø - også når det gælder blomster. Der er ingen vej tilbage. Vi er tvunget til at tænke alternativt på alle områder for vores egen og andres overlevelse på denne fælles klode. Jeg ville ønske at kunder i blomster butikkerne begynder at efterspørge blomster uden sprøjtemidler, dyrket på en bæredygtig måde, for miljø er jo meget mere end det vi putter i munden. Men det kommer sikkert, og helst inden så længe. Også her på Fyn.



I 2018 starter jeg op med flere kunder - fra starten af sæson, jeg har udvidet mit dyrknings område, revideret mit sortiment og er mere entusiastisk og sikker på hvad jeg har gang i end sidste år. Nu ved jeg en hel del mere, og jeg glæder mig vildt til at komme i gang igen, og gøre det endnu bedre og få flere erfaringer. Jeg krydser blot fingre for et lunt forår og en varm sommer. Og så skal jeg have opbindingen på plads helt fra starten i tilfælde af endnu en - undskyld mit franske - lorte sommer!

Hav et fantastisk Nyt (frø)år
Opfølning på dyrkningen i 2018 kommer i løbet af det nye år.
kh. Susanne 

Snitblomster. Zinnia elegans.

$
0
0
Jeg har haft symptomer på ’skriveblokering’ i en lang periode, og har bare ikke kunnet frembringe noget som jeg syntes var værd at læse. Jeg tror jeg er kommet over det værste nu, for jeg har forfattet en serie af indlæg om snitblomster der kommer løbende i det nye år. Mit håb er at du vil læse - kommentere, eller lægge en opmuntrende hilsen, for at skrive blogge som er inspirerende og lærerige, køre ikke på ’auto pilot’ for mit vedkommende.


Som I Kan læse i de forrige indlæg har jeg dyrket en masse sommerblomster i 2017. Vejret taget i betragtning er der mange sorter som kan komme på tale som gode blomster til snit, buketter og vaser. 

Jeg linker til min shop, og til flere af sorterne som du kan finde frø af. Hvis det genere dig er det bare ærgerligt. Jeg har personligt ikke noget imod min egen måde at markedsføre mine produkter på, for jeg kan stå inde for dem med hud og hår! 

Zinnia er i min blomsterverden bare så fantastisk. Den er oprindelig fra Mexico, og en sol og varme krævende plante. Hvor om alt er, trives den alligevel i vores til tider kølige og fugtige klima. Jeg har for længst opgivet at samle frø af Zinnia da jeg alt for mange somre er endt med uforrettet sag. Blomsterhovederne er rådnet i stedet for at tørre, som er nødvendigt for frøsamlingen. Alle Zinnia i shoppen er af den grund fra forhandlere. Det giver også mig personlig frihed til at dyrke alle sorterne som jeg lyster, for jeg skal ikke tage hensyn til evt. krydsbestøvning ved indsamling af frø. Frøene i shoppen er WYSIWYG - frø ægte.

Herunder er det Zinnia Lilliput mix. Masser af stilke som kan bruges alene eller i blandede buketter.

Zinnia elegans Lilliput


Som snitblomst er Zinnia uovertruffen. Den findes i så mange farver, den ene smukkere end den anden. Jo mere der plukkes jo mere blomstrer den. På et tidspunkt kan den selvfølgelig ikke give mere, men det gælder jo for alle planter.

Zinnia Benarys Giant Wine


Jeg er selv rigtig glad for de fyldte sorter som Benary Giant serien. Det er et godt sats til snit. Planterne er robuste, og jeg havde ikke problemer med væltede Zinnia vejret på trods. Opbinding kan dog anbefales alligevel, da nogle af sorterne bliver op til 100 cm ++ høje, og nogle af stilkene kan brække af, når det går hårdt for sig.

En våd sommer i 2017 betød desværre at de hvide og cremefarvede sorter hurtigt blev brune og grimme i spidserne af kronbladene. Det har selvfølgelig kun betydning hvis det er et produkt du skal sælge af!

Zinnia elegans Vanillacream


Zinnia Queen Red Lime er også utrolig smuk. I år skal jeg dyrke flere af den sort, for de er efterspurgte. Frøene er faktisk dyre i indkøb, netop fordi den er så efterspurgt. Jeg har i øvrigt brokket mig til forhandler, da der spekuleres i større afkast af denne sort. Frøen kommer desværre med for meget ’affald’ i form af små stilke, tørre kronblade og andet mærkeligt som ikke tæller som frø. Jeg renser, kigger frøene igennem og ender med en mindre portion frø som er spiringsdygtige. Det er ikke helt i orden over for os kunder efter min mening. Hvis du har modtaget portioner af frø i ovenstående tilstand fra mig, beklager jeg dybt. Det var først da jeg selv startede frøsåningen af Queen Red Lime jeg blev opmærksom på problemet. Fremover er frøene under lup, og af respektabel kvalitet. 

Zinnia elegans Queen red Lime



Et par vigtige tips hvis du vil dyrke Zinnia til buketter. De fyldte sorter skal helst sås i små individuelle celler/potter, da sandsynligheden for afvigelser er stor, hvis du forstyrre deres rodnet på et tidligt tidspunkt i deres grofase. Her skal forstås; hvis du sår i bakker, og prikler om. Altså kan du få mange ’åbne’ - ikke fyldte blomster. De er nu også kønne, men vi sår jo de fyldte sorter fordi det er dem vi gerne vil se i blomst.

Zinnia Zahara Double Salmon Rose



En anden vigtig ting er at nippe toppen af så planten forgrener sig, og giver maks. udbytte. Jeg nipper som reglen efter fjerde bladpar. Andre gange nipper jeg når jeg kan se anlæg til første blomsterknop. Planterne ser lidt amputerede ud, det skal du bare vænne dig til. I løbet af kort tid kan du se den skyder fra hjørnerne af bladene, og den ønskede udvikling er på vej - buskede og robuste planter med mange stilke.

Zinnia Haageana Aztec Sunset


Når det kommer til at plukke Zinnia, er det vigtigt at plukke på præcist det rette tidspunkt. Ikke for tidligt og ikke for sent. Du skal mærke efter lige under blomsterhovedet, det må ikke være blødt eller kunne bevæge sig hvis du vrikker det nænsomt. Når hele stænglen op til selve blomsterhovedet føles ’ubøjelig’ kan du høste. Plukker du før dette tidspunkt, vil blomsten bukke/knække lige inder blomster hovedet, og kan ikke bruges til noget som helst. Det har jeg prøvet nogle gange efterhånden.

Zinnia Benary's Giant Coral


Blomsterhovedet må ikke begynde at sende pollen/støvdragere for i det øjeblik bierne bestøver nedsættes holdbarheden, for blomsten har jo gjort sit - den er klar til at sygne hen og sætte frø.
Det betyder samtidig at den enkelte plante ikke har så travlt med at sætte flere og nye blomster. Derfor skal du også fjerne halvvisne blomsterhoveder jævnligt

Zinnia Benary's Giant Salmon



Jeg dyrker eller har testet alle sorterne du kan finde i min shop, enten i 2017 eller andre år og godkendt dem som snitblomster eller prydblomster. Hvert år kommer der nye og smukke sorter, og dem skal jeg selvfølgelig også lige prøve. I år er det mange forskellige jeg skal have i jorden, og det glæder jeg mig rigtigt meget til.

Jeg håber at ovenstående har inspireret dig. At du fandt ud af noget du ikke viste i forvejen. Hvis ikke har du forhåbentlig nydt billederne af den skønne Zinnia.
Kh Susanne.






Solsikke som snitblomst

$
0
0
En fantastisk sommerblomst som ikke kræver megen introduktion, for den dyrker de fleste blomsterelskere i haven.

Helianthus annuus MIX



I 2017 dyrkede jeg flere forskellige sorte, og de var alle helt fantastiske. Der var bare en lille detalje jeg havde overset. Branching (BR) og nonbranching (NBR). Solsikke der udvikler masser af stilke og Solsikke der kun udvikler et enkelt blomsterhoved. Det er slet ikke SMART at overse noget så vigtigt, for jeg nippede knopperne af nogle af dem i håb om flere stilke med blomster. Det betød en lang grøn stilk med blade og intet blomsterhoved. Den fik meget opmærksomhed, og jeg ventede i lang tid inden min fadæse gik op for mig. Det så lidt komisk ud, men af skade bliver man klog.


For mig betød det spildplads, en del underen og lidt frustration, for jeg fik alt for lidt ud af min høst. Jeg var heller ikke så forudseende at så i flere hold, så jeg kunne strække høsten over en længere periode, for solsikke er meget populær som snitblomst.  I 2018 skal jeg helt sikkert forbedre mig på dette område, og samtidig afprøve nogle helt nye sorter. Går det godt hører I meget mere om disse i den kommende sæson.


Noget der gik bedre end jeg havde forventet var tidlig frøsåning. De første frø blev sået først i marts. Planterne blev pottet i mellemstore potter efterhånden som de voksede, og kom i drivhuset i april med fiberdug. De kom på friland sidst i april, overlevede frost, regn og blæst, og jeg havde de første Solsikke i blomst allerede først i juni.



Tilbage til nogle af de Solsikke der udvikler mange stilke, 

BR: Teddy bear, Pacino Lemon, Vincents Chois, Italian White

Helianthus annuus Teddy Bear

























Helianthus annuus - Italian White




Helianthus Vincents Choice Pomelo



Og dem der kun udvikler et enkelt hoved. NBR: Sunrich Gold, Sunrich Limoncello, Chocolate, Ruby Eclipse. med flere.


Helianthus annuus Chocolate sætter godt nok sideskud, men ikke så mange så jeg vil kalde den for BR typen!


Helianthus annus Ruby Eclipse. Er meget høj, sætter mange sideskud, men de er lidt korte så den vil jeg nok dyrke som NBR i 2018, så den tæt og få flere snitvenlige blomster ud af den
I efteråret har jeg været begravet i læsestof og undersøgt alt hvad jeg kunne finde om Solsikke på nettet.

Non branching sorter skal sås tæt og ofte. Sås eller plantes de med 15 cm. imellem hver plante bliver de høje sorter knap så høje og stilkene knap så tykke, og høst til salgsbare stilke succesfuldt, så det er et af de mange tiltag jeg har på min plan for 2018.


Branching sorterne skal jeg binde bedre op i år. Der var flere af mine planter der led en alt for tidlig ’død’ på grund af blæsten.

I øvrigt gælder samme regel for solsikke som for Zinnia. Pluk når hovederne er næsten udsprungne, og inden der udvikles pollen og besøg af bier. Blomsterne mister kronbladene hvis den er blevet bestøvet og holdbarhed i vasen forkortes betydeligt. Solsikke hoveder uden kronblade er i øvrigt ret smukke, så du kan jo vælge at bruge dem uden kronblade, hvis du kom for sent med at plukke. Det er også smart at lav et snit på skråt i bunden af stilken. Stilkene er som reglen tykke, så et rigtigt snit betyder større overflade de kan drikke vand af. 


Se de forskellige sorter i shoppen.



Min læsning på Solsikke er ikke nær afsluttet. Der er stadig mange interessante sorter tilgængelige på markedet, og der kommer hvert år nye og forbedrede sorter til. Sorter der ikke sætter pollen og derfor har længere holdbarhed i vaser, sorter der sætter flere stilke, blomstrer meget tidligt osv.

De skal afprøves, men det bliver over tid, så opfølgning på Solsikke kommer når jeg mener der nyt og interessant at skrive om. Jeg har et par stykker i ’ovnen’ som jeg glæder mig til at prøve, men af gode grunde ikke har billeder af endnu.



Jeg håber du kan bruge ovenstående til dyrkning af dine Solsikke i den kommende sæson, at du undgår solsikke uden smukke blomsterhoveder, for det er da noget af det værste man kan udsætte sig selv og kærligheden til Solsikke for!

Rigtigt godt nytår til dem der læser med.

Kh. Susanne.

Amaranthus som snitblomst. Helt sikkert - JA.

$
0
0
Jeg har en fornemmelse af at Amaranthus ikke er så udbredt i haven, hvis jeg kigger på statistikken i min Webshop over mest solgte frø. Hvis du kan lide at lave buketter er det en sommerblomst der er helt fantastisk som fyld, og den er også efterspurgt hos blomsterbindere. Som bladplante, inden den sætter ’blomster’ er den spiselig, og de unge stilke er sprøde og saftige. Det er en plante med masser af egenskaber.



De mange egenskaber Amaranthus besidder ud over det at bruge den som snitblomst, kan du læse HER

Amaranthus er nem at dyrke. Frøene er små og det er helt utroligt hvad sådan et lille frø kan præstere i groform. Jeg blev selv glædelig overrasket i 2017 over så meget afkast mine planter gav. Jeg har dyrket den i flere år, men ikke med samme formål som i 2017.



Amaranthus findes i flere udgaver. Med lange røde, koralfarvede eller grønne haler. Eller som opretstående ’fjerduske’ i farver fra vinrød til mørke bordeaux nuancer. Fælles for dem alle er at de er holdbare i vaser, og klædelige i næsten enhver buket.



Amaranthus er også en af de planter som klarede sig rigtigt godt i min skærehave i 2017. ’Greentail’ skulle dog have haft en opbinding, da halerne er hængende, og flere af mine fine haler lå på jorden og så kommer der jord på, og det er ikke så kønt et syn.



Alle sorterne kan tørres og bruges i dekorationer. Noget jeg er rigtig glad for her i de kolde måneder hvor der ingen blomster er i haven.

Amaranthus cruentus Hot Bisquits



Et par tips til dyrkning af Amaranthus:
Det er en god ide at nippe planterne når den første blomst, eller duskede hale viser sig for at få buskede planter med masser af forgrening og stilke. Høst til buketter kan ske på alle stadier, men den er smukkest inden den sætter støvdragere og bliver bestøvet af insekter. Og også helts inden den sætter frø, da den ellers vil drysse for meget.

Amaranthus cruentus Red Army



Næste sæson er der et par nye sorter af Amaranthus jeg skal teste. Dem kommer du sikkert til at høre mere om, når jeg har nogle erfaringer om dem, som jeg kan formidle videre. Frøene skulle gerne være på vej, og måske bliver de tilgængelige i shoppen i det tidlige forår - uden billeder desværre. Vi får se om jeg har mod til det, da jeg bedst kan lide at sælge frø jeg på forhånd selv har dyrket, og taget billeder af!

Amaranthus cruentus Chocolate



Forhåbentlig er du blevet inspireret til at dyrke Amaranthus i din have efter overstående beskrivelse. Hvis du laver buketter er det en sommerblomst du bare ikke skal gå glip af.

Kh. Susanne.

Løvemund i vaser.

$
0
0
Det er en af de skønneste snitblomster der findes, hvis du spørger mig.
Antirrhinum majus Potmac serien er helt uovertruffen med lange og kraftige stilke, og den bliver bare ved med at sætte stilke og blomstrer helt frem til vinteren.


I 2017 havde jeg forskellige farver i skærebedet. Jeg havde desværre ikke helt styr på hvor kraftigt voksende denne sort er, heller ikke forestille mig at vi fik en sommer med så meget blæst som det var tilfældet. Min opbinding var slet ikke god nok. På trods af dette høstede jeg mange smukke stilke.



Uden rigtig opbinding voksede nogle af blomsterspirene sig til noget der så meget mærkeligt ud - blomster der snor sig som et S, eller den fik et buk på 90 grader, og kunne ikke rigtigt bruges til noget.

Planterne skal have fuld sol for at udvikle sig optimalt. I skygge vil den strække sig efter lyset, blive skæv i sin groform og kan ikke bruges i buketter.



For at sige det som det er, så er det en af de sommerblomster jeg hader at så. Frøene er meget små og der ligger et større arbejde i at få den fra frø til blomstring. Jeg går dog gerne alle kvalerne igennem fordi jeg ikke vil undvære den i haven, og når den først har spiret, og sat de første par blade, er det værste overstået.

Antirrhinum majus Potomac Orange



Det kan ikke betale sig at så frøene for tidligt, da du få alt for ranglede og svage planter ud af det. Jeg starter fra midt i marts/april med ekstra lys. I den tidsskala starter blomstringen i starten af juli måned. I en varm sommer med optimale vejrforhold er det sikkert lidt tidligere. Løvemund hører dog til en af de sommerblomster der har en længere udviklingstid fra frø til blomstring.

Antirrhinum majus Potomac Soft Yellow



Som så mange andre sommerblomster skal den nippes når den når en højde på 20-25 cm, eller når første blomst lige kan anes. Det giver mange stilke og mere robuste planter.

Antirrhinum majus Potomac White



Løvemund bør høstes når ca. 1/3 af blomsterne er sprunget ud for længst holdbarhed i vaser. Buketter med Løvemund skal stå lyst, da de afskårne stilke vil vende og dreje sig efter lyset.

Antirrhinum majus Potomac Appelblossom



Dyrker du Potmac serien skal du tage højde for at den bliver stor i omfang og højde. Giv minimum 25 cm mellem hver plante, og BIND OP. Gerne af flere gange, eller med net spændt vandret ud over planterne.

Selvfølgelig er der et par nye Løvemund jeg skal prøve i 2018. Ind til videre holder jeg mig til Antirrhinum majus Potmac serien, for den er jeg blevet meget begejstret for i 2017.



 Hvis du selv har dyrket Løvemund ved du sikkert alt om hvordan den dyrkes, men forhåbentlig har du nydt billeder af sommerblomster på et tidspunkt af året hvor vi sukker efter friske blomster.
Kh. Susanne. 

Digitalis i mange uger til vaser.

$
0
0
I gamle dage, altså før 2017, har jeg ikke tænkt på digitalis som andet end en fantastisk smuk blomst i haven. Som snit blomst er den også smuk og holder 6-7 dage i vaser.

Selvsåede Digitalis i juni.



Den nye sort som allerede blomstrer først år fra frøsåning, er blevet eftertragtet og med god grund. Jeg såede sorten i 2017 og havde et væld at flotte stilke. Den skulle også blomstre andet år, men det kan jeg ikke udtale mig om før til foråret. Lige nu og her har jeg min tvivl, for mine planter ser ikke så sunde ud på nuværende tidspunkt, og enkelte er gået helt ud.



For en sikkerheds skyld er den på listen over de frø jeg skal så i 2018, plus nye sorter af Digitalis som er bestilt og gerne skulle være tilgængelige i shoppen senest i februar. Jeg har dem som pellet frø, fordi de er nemme at håndtere, og der kan sås ét frø i hvert enkelt så-medie, og med den rigtige pottestørrelse, slipper jeg for at prikle, eller forstyrre plantens udvikling mere end det er nødvendigt.

Digitalis hybrid f1 'Camelot MIX' 



Det er en god ide at time frøsåningen, hvis du skal lave buketter eller levere stilke til salg. Det havde jeg ikke selv tænkt på. Konsekvensen; masser af smukke blomster i ferie perioden hvor Danmark nærmest ligger stille!

Digitalis hybrid f1 'Camelot Cream'



Fra frøsåning til blomstring går der ca. fire måneder. Jeg såede i marts og havde blomstring fra juli. Planterne satte blomsterspir frem til efteråret, men de første spir var de kraftigste og flotteste til buketter. Fra august og frem syntes jeg de var lidt kort i stilkene. Om det kølige vejr havde noget at sige ved jeg ikke.

Digitalis hybrid f1 'Camelot lavender'



Frøene kan også startes sent efterår, stillet i drivhus og plantes ud i foråret, for meget tidlig blomstring. Det fik jeg ikke gjort i 2017, men noget jeg vil gøre et forsøg på at huske frem over. Jeg bilder mig ind at, hvis jeg sår i april og maj, vil jeg have smukke spir i august og september. I det tidlige forår vil jeg have Digitalis fra året før - måske, og forhåbentlig blomstrende Digitalis fra forår og frem til begyndende efterår.



Plukningen af Digitalis er efter de samme principper som de fleste andre sommerblomster med spir. De skal plukkes når ca 1/3 af blomsterne er sprunget ud, og inden de får besøg af brumbassen, for når de smukke klokker først er besøgt, falder de af efter kort tid.

Digitalis høstet i oktober måned



Digitalis er velkendt, og måske vidste du det meste i forvejen. I det tilfælde håber jeg du har nydt billederne af denne skønhed og glæder dig lige så meget som mig til at gense masser af blomstrende Digitalis i haven om ikke så længe.

Kh. Susanne.


Cosmos i vaser. Med forbehold.

$
0
0
Hvordan præsentere man en sommerblomst som snitblomst, når nu den faktisk ikke er så fantastisk holdbar i vaser?



I 2017 dyrkede jeg alle de sorte jeg har i shoppen. Jeg er simpelthen vild med den, men måtte sande at den har sin begrænsning som sommerblomst til snit og salg. Set i bakspejlet havde jeg af den grund alt for mange som optog en masse plads - for det gør Cosmos - de fylder og sætter et utal af stilke.


Efter afskæring holder den knap 4 dage, og det er for kort tid. Køber man en buket i en blomsterbutik forventer man mere en 3-4 dages holdbarhed!

Cosmos bipinnatus - Versailles White



Dette på trods leverede jeg de fineste Cosmos i alle former og farver, for som jeg fik at vide, de var rigtig gode i bårebuketter. Gys. Det var ikke det billede jeg havde for mit indre øje da der var gang i frøsåning og udplantning af de mange Cosmos planter. 

Cosmos bipinnatus - 'Xantos'



Som trøst på noget jeg syntes var lidt dystert, kan den jo også bruges i brudebuketter, i bord dekorationer til events m.m. for der skal de jo ikke holde så længe.

Cosmos bipinnatus Antiquity



I 2018 skal jeg have få Cosmos, men de skal bare være der, for de er indbegrebet at en frodig og blomstrende sommerhave.

Cosmos bipinnatus Double Click Rose Bonbon


For længst mulig holdbarhed skal Cosmos plukkes inden den er sprunget helt ud, og sætter de lange gule støvdragere. Det er lidt af en kunst at plukke, for det er uundgåelig at der vil være mange knopper som slet ikke har vist tegn på blomstring, men det ser nu også rigtigt fint ud, om end man går glip af mange helt udsprungne blomster.

Cosmos - Day Dream



Om du vil dyrke Cosmos til pryd, bårebuketter, brudebuketter eller bare som en smuk og længe blomstrende sommerblomst i haven er jo op til dig. Jeg har ikke helt beslutte mig til hvilket formål mine Cosmos skal dyrkes, men de er på min så plan for 2018. Det kunne jo være der sneg sig et par bryllupper ind.


Kh. Susanne.

Larkspur. Et kæmpe hit til buketter.

$
0
0
Den et årige Sommer Ridderspore. I sommeren 2017 dyrkede jeg næsten alle de farver der findes på markedet, med få undtagelser.


De klarede sig rigtigt godt, vejret taget i betragtning. Det eneste minus var meldug i slutningen af sommeren. Om det skyldes den megen regn vi fik, eller at sorten har den tendens, er jeg ikke klar over.

Larkspur MIX - Sommer Ridderspore


Det er en af de sommerblomster, som kan startes tidligt, da den tåler en del kulde. Jeg sår fra starten af marts og efter spiring sættes den i drivhus, hvor den udvikler sig fint frem til udplantning. Frøene bør sås i individuelle celler/potter da den ikke er vild med for meget forstyrrelse af rodnettet. Enten det eller også skal den prikles i individuelle potter når den har 2-3 blade og knap så stort et rodnet.

Larkspur Summer Clouds - Sommer Ridderspore


Jeg har hørt rygter om at den kan sås i efteråret for meget tidlig blomstring, og plantes på friland, eller stå i koldt drivhus vinteren over. Det har jeg ikke mod til at forsøge mig med, for hvis vi får vi en kold vinter med minus 15-20 grader tror jeg ganske enkelt ikke den vil klare sig. Det står dog hen i det uvisse om jeg nu også har ret i min antagelse.

Larkspur 'Sublime Bright Pink' - Sommer Ridderspore



Larkspur er god i buketter og holder godt i vaser. Stilkene høstes når 1/3 af blomsterne er sprunget ud, lige som de fleste andre sommerblomster med spir. På samme måde som med Digitalis er det en god ide med timing, så den mest overdådige blomstring ikke er midt i sommerferien, hvor der ikke sker så meget andet en indtagelse af grill mad, kold vin og is til dessert.

Larkspur 'Frosted Skies' - Sommer Ridderspore



Fra frøsåning til første høst af blomster går der ca. fire måneder. Da det er en af de populære snitblomster, er det en god ide at så over flere gang, for eksempel med 2-4 ugers mellemrum fra marts og senest først i juni. Frøene spirer hurtigere hvis de får en uge med kulde. De kan evt.lægges i køleskab i lidt fugtigt sand.

Larkspur Pink Foam - Sommer Ridderspore


Jeg plukkede nogle ind til tørring i sommeren - hang store bundter i kælderen hvor der er varmt og tørt. Farverne er smukke og holdbare, og rigtigt fine i buketter sammen med andre tørrede blomster i vinteren.

Larkspur 'Sublime White' - Sommer Ridderspore



Hvis du er fan af romantiske buketter, kan Larkspur anbefales, så rigtig god fornøjelse med frøsåningen.

NB: Blandingerne er 'hånd-blandede' af mig. Og farverne ligeligt fordelt som de ses på billederne. Frøene er fra forhandler, så du får hvad du ser :)


Kh. Susanne.
Viewing all 68 articles
Browse latest View live